Melyek a lomtalanítás előnyei és melyek a többször használt kifogások

Nincs meg semminek a helye?
Ez a ruha sem jó, de itt tárolom?
Megoldás = Lomtalanítás, szelektálás

Lomtalanítás

 

 

Gyakran vagy zaklatott, hiába van több szabadnapod, emellett nem tudod kipihenni magad rendesen, az a sok stressz jele is lehet. A stressz egyik okozója a rendetlenség is lehetséges.

A rendetlenség legtöbbször pedig abból adódik, hogy túl sok tárgy vesz körül minket, melyeket már nem tudunk hova, és időnk sincs rá elpakolni. Nem véletlenül van az, hogy a megoldás az első lépésben a lomtalanítással kezdődik.

 

Milyen előnyökkel is járhat, hogyha a lomtalanítás irányába megyünk

 

 • sokkal jelentősebb szabadidő

Az egyik legfontosabb előnye, hogy több szabadidőnk lesz és több időt fordíthatunk magunkra, vagy olyan tevékenységre, amit szeretünk csinálni, hisz kevesebb holmi, kevesebb elpakolni való, kevesebb rendszerezni való, kevesebb lomtalanítani való,kevesebb tároló szekrény, kevesebb és könnyebb kipucolandó van

 • több anyagi forrás

Ezen lehetőség alatt nem csak arra kell gondolni, hogy eladjuk az évek óta szekrényünkben porosodó használatlan ruháinkat, polcunkon porosodó dísztárgyakat felesleges nem használt könyveket. Persze az is, de talán nem tévedek ha azt mondom, hogy ebből legjobb esetben is csak egy kis plusz pénz folyik be ha tovább adunk rajta .Viszont az egész lomtalanításnak van egy olyan hatása is személyiségünkre, hogy ezután kevésbé csábulunk majd el apró vacakok vásárlására,és jobban átgondoljuk majd, hogy mit veszünk meg, tényleg szükségünk van e rá, hol fogunk helyet csinálni az adott holmiknak. Aki belevág egy teljes otthon lomtalanításba, a kimutatás szerint automatikusan is elkezd kevesebbet fordítani anyagilag más kacatra. A nagy lomtalanítás után ha továbbra is rendet tartunk a lakásunkban, élvezni fogjuk , hogy van helye mindennek, és nem akarjuk majd , hogy újra felboruljon ez a letisztult otthonunk, melyet kialakítottunk.

 • Kevesebb stresszes mindennapok

Az egyik legnagyobb stressz lehet a környezetünkben kialakult rendetlenség. Lomtalanítás után amikor minden szép, és rendezett körülöttünk, megnyugszik a testünk, lelkünk

 • Több figyelem jut fontosabb dolgokra,

Nem hordoz nagy gondot lakásunk tisztaság érzésének tartása. A mindennapi feladatok sokkal könnyebben mennek, ha van egy lom-szemét mentes, jól kialakult, működő rendszerünk, jobban figyelhetünk egyéb tevékenységeinkre. Csak egy pl erre:hivatalos ügyet kell elintézz bármely hivatali helységben, ahova magaddal kell vinned jópár féle iratot. Mennyivel egyszerűbb a dolgod, ha van egy jól felépített rendszerezett irattartód melyből bármikor előhúzhatsz bármilyen fontos iratott- hisz tudod hogy melyik szekrény melyik polcán, melyik mappában találod - fel kellene forgatnod az egész lakást, hogy vajon melyik és mindenféle limlom között találod meg.

 • Rendszerezettebb saját otthon, kialakult rend

A mai világban nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a gyártók a különböző tárolók, rendszerezők gyártása, előállítása. Áruházak kifejlesztették a különböző papír és műanyag dobozok, tároló rendszerek forgalmazását, jobbnál jobb kialakításokkal. Ne feledjük, kevesebb holmi, kevesebb rendszerezni való.

Milyen kifogásokat keresünk csak ne kelljen lomtalanítani?? Mindenkiben megfogalmazódott már ez a kérdés?

Lomtalanítás során sokszor abba a hibába esünk, és egy egy tárgy sorsáról , hogy hova is tegyünk, de mégsem vagyunk hajlandóak kidobni vagy leselejtezzük. Íme néhány kifogás, melyek megakadályoznak abban, hogy megváljunk azoktól a dolgoktól amiket már nem használunk és nincsen szükségünk a jövőben.

 • "Nem rakom ki mert még jó lesz valamire..."

Most gondolkodjunk el hogy valójában mennyi alapja van ennek az egész mondatnak...?!

Igazából semmi... sose fogja használni senki a családból a jövőben, A tudomány egyre fejlettebb, haszontalan tárgyak lesznek belőle...

Egyszerű lenne a használt ruhákat elvinni a ruhás konténerebe... de mi van akkor ha kiszedik és nem a rászorulók kapják meg.

Sok emberbe megfogalmazódott így nem teszi ki mert nem hisz benne... így megtartja magának és teszi ide oda...

Mi lehet ebben a gond? Te már a pénzt kifizetted értük, így mennyivel leszel attól több anyagilag, hogy a te szekrényedben van behajtva a ruha, és nem veszi fel senki, mint akár magának megtartva teljesen ingyen is használja valaki. Ha a konténerből pénzért is adják el a ruhákat, amiért ők pénzt kapnak, legalább azokat a jó minőségű ruhákat valaki még használja, és örül is neki, hogy olcsóbban kiturizta magának, mintha újat vett volna.

A valamire jó lesz az azt jelenti, hogy 99%, hogy sosem lesz rá szükség, az 1% miatt meg nem éri meg tárolni.

 

Pár olyan szösszenet mely a lomtalanítás előtt érdekes lehet számunkra és megfogalmazódik bennünk

 • Kedvelem ezt a tárgyat? Megfelel nekem? Ha a válasz igen, akkor tovább fejthetjük ki.Amennyiben a válasz nem, ha az adott dolog különös helyzetben van, el kellene adni, vagy jótékonykodunk valakinek.,ha már hasznavehetetlen, akkor irány a szemetes
 • Az elmúlt egy év alatt elővettem? Használtam? Volt hogy csak egy percre is ránéztem?
 • Van egy másik, teljesen megegyező tárgyam, ami ugyanerre a célra való, de még talán jobb is mint az eredeti? És tényleg skell mind a kettő?

 Ezeket a kérdéseket az alábbi képen láthatjátok:

 

A lomtalanítás menete

1. Vegyél jópár dobozt, zsákot, vagy bármiféle tárolót

2. Ragassz rá matricákat, Írd rá mit tartalmaz!

 • Jótékony célra
 • Eladni való
 • szemét

3. Kezd el részletesen kipakolni a holmikat.Legyen az ruha, dísztárgyak, nem használt magazinok, sporteszközök, nem használt tárgyak .

4. Egyesével gondold át hogy az alábbi kérdésekre milyen választ adsz magadban és szelektáld őket a megfelelő címkével ellátott tárolóba! Ami marad, mehet egyelőre egy közös helyre.

5. Amint megtelik a szemetes feliratú tároló, zárd le a tárolót, és vidd is azonnal ki a házból, hogy ne kerüljön vissza! Amint megtelik a jótékony célra használt tároló, azt is zárd le, és vidd ki a gépjárműbe, vagy garázsba, és az első adandó alkalommal vidd el a családsegítőbe vagy a jótékonyságra kijelölt gyűjtőpontra, vagy azoknak az embereknek akiknek szántad.

6. Töröld ki a szekrényed polcait, rendszerezve pakold vissza!

7. Azokat a holmikat amiket eladásra szántál fotózd le, tegyél fel hirdetést.

A lomtalanítás egy jó cselekedet! Csupa hasznos dolog! Tegyél magadért tegyél a környezetedért!

 

Keressen minket Bizalommal,
foglaljon időpontot még ma!


Idela Bútor
www.idelabutor.hu
info@idelabutor.hu
+36 30 471 65 88